Retouramont - Függőlegesen

A francia társulat koreográfiája két táncos játéka a térrel, és ennek megbízható tartósságaival. Ezt a tartósságot képviselheti a másik táncos vagy a fal, amely mozgásuk támaszát nyújtja, de lehet a mélység is, ami kevésbé kézzelfogható, mégis nagyon is létező, látható és valóságos.

 

Átölelni a teret, átfogni mindkét kezünkkel, teljes mértékben felfogni azt! Mérni tudjuk a magasságát, az ívét, a horizontját, kiszámíthatjuk a megtett utakat, a terjedelmet, megérinthetjük a felületét. Teljességből és ürességből áll. A táncosok itt a létező és a lehetséges közötti kapcsolat alkotta térben mozognak.

 

Előbb a test elszakad az épülettől és láthatóvá válik. Szembesül azzal a tartós elemmel, ami maga a fal, ugyanakkor a másik testtel is, amely egyszerre hasonló és más, mint az övé. Egy játékos, mégis versengő küzdelem kezdődik az építészet, az űr és az emberi test között, amely eleinte szenvedélyes akarattal, később a létéért küzd. A test könnyűvé és egyre légiesebbé válik, e légiesség pedig lehetővé teszi számára, hogy életteli és boldog játékokat folytasson.

 

Előadók: Francisca Alvarez, Fanny Gombert

Koreográfus-rendező: Fabrice Guillot

Jelmez: Patricio Alejandro Luengo Rodriguez

Zene: Jefferson Lembeye

Biztonságtechnikai manager: Lukas Halmagyi

 

Compagnie Retouramont

A társulatról

 

Fabrice Guillot éveken keresztül egy egyedi koreográfiai narratíva kutatásának és kidolgozásának szentelte munkásságát a Retouramont társulaton belül. Professzionális falmászó volt, ami a sziklához való alkalmazkodásból fakadó mozdulatok végtelen sokféleségét tárta fel előtte. Meghódítani egy mászó-útvonalat nem más, mint megtalálni a megfelelő helyeket, ritmusokat, rejtett adottságokat...Koreográfusi narrációját meghatározza e tapasztalat, amely segített neki abban, hogy olvasni tudja az új tereket és felfedezzen egy változatos és hasznos testnyelvet. Mióta a Retouramont koreográfusaként dolgozik, különböző kutatási területeket tár fel mind köztéren, mint színpadi körülmények között, természetes helyszíneken, kortárs építészeti környezetben és kulturális örökségünket képező épületeken.

Partnereink