EnKnapGroup/Josef Nadj - Sötét frigy (a Pekingi kacsa nyomán)

Josef Nadj koreográfussal együttműködésben az EnKnapGroup bemutatja Sötét frigy (a Pekingi kacsa nyomán)  c. előadását, amely egy 1987-es kiemelkedő darab újragondolásával a nyolcvanas évekbe repíti vissza a nézőket. Koreográfiájában Josef Nadj visszatér karrierje kezdetéhez és újraértelmezi annak az egyedi művészeti kifejezésrendszernek a gyökereit, amely ugyanolyan meghatározóvá teszi munkáját ma, mint annak idején volt. Az EnKnapGroup táncosaival közösen újragondolja első koreográfiája, az úttörő jelentőségű Canard pekinois (Pekingi kacsa) egy részletét. A karakteres táncanyag egy tragikus szerelmi kapcsolat és az azt kísérő, érzelmekkel teli baljós események sorozatán alapul, s az élet mulandóságának kérdését feszegeti, miközben párhuzamot von két alapvető kapocs – a férfi és nő közötti, valamint az élet és a halál közötti kapcsolat – között. A Sötét frigy (a Pekingi kacsa nyomán)  egy személyes történeten alapszik, amely azonban túllép a szubjektivitáson és a művészeti átalakulásnak köszönhetően egy intim mitológiává válik, amely univerzális művészeti alkotásként teljesedik ki.

 

A Canard pekinois (1987) jelentette Josef Nadj debütáló alkotását, mind táncosként, mind koreográfusként. Josef Nadj a vajdasági Kanjiža városában született, 30 éves karrierje során Franciaországban, Magyarországon és Szerbiában élt és dolgozott, a határon létezést kutatta – többek között az élet és halál közti létezés lehetőségét, ahol a halált a nemlét világának kapujaként fogta fel. E híres darab, amely bejárta a világot, Nadj és az EnKnapGroup táncosai újraértelmezésében a Španski Borci Culture Centre-ben született újjá. A koreográfus Josef Nadj számára a darab felélesztése egy 30-éves ciklus lezárását jelenti. Emellett lehetőséget teremt arra is, hogy a koreográfus visszatérjen karrierje kezdetéhez és újragondolja művészeti kifejezésének gyökereit. Az EnKnapGroup táncosaival végzett munka lehetőséget adott számára, hogy az eredeti mű egyes motívumait izolálja, és kifejtse az adott téma variációit – amelyek így egy új előadás alapjait képezik.

A Pekingi kacsa / Komor szövetség középpontjában egy frissen házasodott pár tragikus története áll, akiknek csak a boldogság néhány pillanatát sikerült megélniük, mielőtt az élet mulandósága közéjük állt. Nadj és a táncosok megkísérlik megidézni e szomorú kapcsolatot kísérő komor érzelmeket. A megidézett eseményeket, amelyek szinte legendássá tették a koreográfus szülővárosát, Josef még gyermekként látta, s azok felidézése a koreográfiában mintegy a múló idő metaforájaként szolgálnak, de túl is mutatnak azon. Nadj e munkában lehetőséget lát arra, hogy az új generáció szembesüljön a történet alapmotívumával. Érdekes módon az új darab jóval rövidebb, mint az eredeti mű, a téma viszont jóval tágabb – mintha az alkotók halhatatlanná kívánnák tenni a pillanatot az örökkévalóság számára.

 

Koreográfus: Josef Nadj

Előadók: EnKnapGroup - Luke Thomas Dunne (Nagy-Britannia), Ana Štefanec Knez (Szlovénia), Jeffrey Schoenaers (Belgium), Lada Petrovski Ternovšek (Horvátotszág), Matea Bilosnić (Horvátotszág), Gilles Noël (Belgium)

Zene: Csik Zenekar, A. Mahe, P. Vogel, H. Bennink

Fényterv: Jaka Šimenc és Hotimir Knific (Josef Nadj koncepciója alapján)

Jelmez: Katarina Škaper (Josef Nadj koncepciója alapján)

 

A társulatról: EnKnapGroup

 

10 év / 25 előadás / több, mint 30 alkotó

 

A nemzetközi hírnévnek örvendő koreográfus és táncos, Iztok Kovač által alapított és vezetett EnKnapGroup Szlovénia egyetlen állandóan működő kortárs tánctársulata. 2009 óta a kiemelkedő táncosokból álló együttes a Ljubljana-Moste negyedben található Španski Borci Cultural Centre-ben talált otthonra. Tíz évvel ezelőtti megalapítása óta az EnKnapGroup több mint 30 szlovén és külföldi, különböző esztétikai irányzatokat képviselő koreográfussal és színházi rendezővel dolgozott együtt, és 25 egész estés színpadi alkotásból és táncfilmből álló repertoárt hozott létre. Évente mintegy 50 alkalommal lépnek fel Szlovéniában, továbbá rendszeresen turnéznak külföldön.

 

Az EN-KNAP Productions munkáját Ljubjlana Városának Kulturális Osztálya, valamint a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatja.

Partnereink