Airos Dance Theatre - A kiméra gyöngyei

Táncolják: Erika Vizbaraitė, Goda Laurinavičiūtė, Greta Grinevičiūtė, Sigita Juraškaitė és Agnietė Lisičkinaitė

Rendező/koreográfus: Aira Naginevičiūtė

Zeneszerző: Vladas Dieninis

Díszlettervező: Arūnas Adomaitis

Jelmeztervező: Laura Darbutaitė

Világítás: Džiugas Vakrinas

 

A kiméra gyöngyei című előadás során öt különböző életkorú és tapasztalattal rendelkező női táncos jelenik meg a színpadon, akik olyan erős női archetípusokat jelenítenek meg, akik mind egy hatalmas mitikus lényhez köthetők. A tűzokádó női teremtmény kiszámíthatatlan; lehet veszélyes, gyengéd, szerető vagy anyáskodó.

Mind az öt nő egy átalakulási cikluson megy keresztül az előadás alatt, mindeközben fenntartva a saját ritmusuk és mozgásuk folyamatát. Úgy pergetik a vágyaikat, illúzióikat és tapasztalatukat, mint a láncra fűzött gyöngyöket, bőrüket levetik, akár a kígyók, hátrahagyva azt, hogy aztán folytassák az élet örök ciklusát. A nők a színpadon nem tartják magukat a szépség szabályaihoz: a jelmeztervező és a koreográfus úgy változtatják és alakítják a nők testét, hogy a szokatlan formákat és arányokat hangsúlyozzák, melyek női életerejüket fejezik ki.

A koreográfus, Aira Naginevičiūtė már öt éve dolgozik Vladas Dieninis zeneszerzővel, akivel azon kísérleteznek, hogy a hang és a tánc hogyan fedi egymást, a zenét a tánc segítségével próbálják létrehozni. Az alkotók különböző típusú nyers fémszerkezeteket, tárgyakat használnak, valamint a környezetet és a táncosok testét, hogy itt-ott „hangszobrokat” hozzanak létre. A táncosok arra törekszenek, hogy az akusztikus környezeti jeleket optikai szerkezetekké, a láthatatlan zenét látható mozdulattá formálják.

A térbeli színpadkép, az optikai zene, és a „nem gyönyörű” testek, melyeket a nők nehéz tapasztalatai „jelöltek meg,” felkeltik a néző érdeklődését.

A kiméra gyöngyeit Litvániában és világszerte láthatta már a közönség. 2016-ban az előadással nyílt meg a The Experimental Theatre Biennale Kínában, Sencsen városában, valamint a svédországi Baltic Dance Festival programján is látható volt Göteborgban.

Videó

Partnereink