Alpo Aaltokoski Company - Ali&Alpo

Tradicionális arab zene és finn kortárstánc találkozása egy szavak nélküli párbeszédben.

„Van egy ember, tánc és zene. Ennyi kell csupán, hogy sokat tudjanak mondani, és szívből tegyék azt. Gombóc keletkezik a torkodban és nehéz visszafojtani a könnyeidet, amikor a táncos és a zenész visszatérnek a színpadra a végső meghajlásra.” (Helsingin Sanomat hírlap, 2017. 3. 17.)

Háttér:

Az Ali & Alpo című előadás – mely Ali Alawad iraki lantvirtuóz és Alpo Aaltokoski koreográfus és táncművész közös produkciója – eredeti célja az volt, hogy a zene és a tánc közti párbeszédet kiterjessze egy „közös létezésre,” és végsősoron egy dialógusra két idegen kultúra között; az előadás számba akarta venni az arab és a nyugati világ művészetének és kultúrájának hasonlóságait és különbségeit. De a dolgok más fordulatot vettek: Alawad menedékjog iránti kérelmének visszautasítása nagyban kihatott a produkció megvalósulásának folyamatára és annak végleges formájára. Hogy a kitoloncolást elkerülje, Alawad Finnországba menekült 2017 márciusában – két héttel a premier előtt. Mindazonáltal, az előadás Alawad kívánságai alapján került színpadra, hiszen egy videós kivetítés segítségével ő is részt vett a produkcióban. A darab megható módon hozza elő az egyre jobban korlátozó menekültügyi politika emberekre gyakorolt hatásának következményeit.

Alawad and Aaltokoski közös munkája 2016 tavaszán kezdődött, amikor Alawad részt vett azon a helsinki Alexander Theatre-ben rendezett gálán, mely Aaltokoski 30 éves művészi pályafutását ünnepelte. Ali Alawad menedékkérőként érkezett Finnországba 2015 szeptemberében. Az elmúlt években titokban kellett tartania hivatását hazájában, Irakban. „Irakban zenészként dolgozni kockázatos lehet, hiszen néhány szélsőséges csoport szerint, ha valaki művész, az ellenkezik az iszlám vallással – mondja Alawad.

Koreográfia és tánc: Alpo Aaltokoski

Zene: Ali Alawad

Fénytechnika és tervezés: Kari Gratseff

Hangtechnika és tervezés: Johanna Storm

Jelmeztervező: Marja Uusitalo

Videofelvétel: Thomas Freundlicht

Videó forgatókönyve: Alpo Aaltokoski

Vágó: Joe Davidow

Fotó: Alejandro Lorenzo, Tanja Ahola

Produkció: Alpo Aaltokoski Company and Culture Centre Caisa

Videó 

Partnereink